Thursday, February 02, 2006

Muotojen alkuperä gotiikassa

Oli mielenkiintoinen taidehistorian tunti toissailtana. Aiheena goottilainen kirkkoarkkitehtuuri ja ja myös islamilainen estetiikka. Gotiikassa käytettiin ympyrä-, kolmio- ja neliöperiaatteita. Ympyrä symboloi mm. universumia, kolmio (luku kolme) Pyhää Kolminaisuutta ja neliön (luku neljä) taustalla olivat neljä vuodenaikaa, ilmansuunnat ja Paratiisin neljä jokea. Esimerkiksi Pariisin Noter Damen julkisivussa on tunnistettavissa näitä periaatteita. Huomaa esim. kolme oviportaalia sisääntuloseinustalla.

Goottilaisissa kirkoissa oli ja on vieläkin upeita lasimosaiikkeja. Niiden tekeminen tuli valtavan kalliiksi. Tarvittiin siis rahoittajia, jotka puolestaan halusivat vaikuttaa teoksen sisältöön. Capetingien suvun tunnus lilja on nähtävissä suvun rahoittamissa lasimaalauksissa. Lija on heidän logonsa tai tarkemmin sanoen liikemerkin vastineensa. Kyse on siis sponsoroinnista ja sponsorihan haluaa nykyäänkin tunnuksensa näkyviin.

Muistelen että impressionismin ajan taidemaalari Cezanne sanoi, että esineet voidaan purkaa mm. palloiksi ja kartioiksi. Olisi mielenkiintoista tietää, juontaako tämäkin ajatus goottilaisesta kirkkoarkkitehtuurista.

Kotisivu Kolumneja, maalauksia, piirustuksia, kuvakertomuksia.

No comments: