Sunday, October 08, 2006

Sunnuntaipäivää

Tänään vietimme sunnuntaipäivää vaimoni kanssa Helsingin keskustassa. Kauppatorin rannassa oli vanhoja purjeveneitä. Jugendsalissa oli näyttely naisten äänioikeuden teemasta ja muustakin naisten asemaan liittyvästä. Näin siellä mm. kunnallisen kätilön varustuksen 50-luvulta. Olen syntynyt kotona ao. vuosikymmenellä joten näkemäni kaltaiset välineet on saattanut silläkin lapsenpäästäjällä olla mukanaan, joka minua oli auttamassa maailmaan.

Haimme Rikhardinkadun kirjastosta kiinnostavan tuntuisen kirjan "Länsimainen perintömme" (Kenneth Clark), jollaisen Saara oli hiljattain eräällä vierailullaan nähnyt.

Lopuksi piipahdimme Forsblomilla. Katukerroksessa Arcangelon öljyvärimaalauksia. Alhaalla Nina af Enehjelmin kolorismia akryyleillä toteutettuina ja ylhäällä Matti Kujasalon ankaraa minimalismia. Kaksi ensin mainittua työskennelleet rennolla otteella siten, että valumatkin ovat jääneet töihin. Arcangelolla okraa, mustaa, sinistä, punaista ... Sininen, okra ja musta soivat kauniisti. Enehjelmin väri-iloitteluissa oli kuolemakin läsnä. Eräässä Kujasalon työssä oli erikoinen effekti. Mustan, valkoisen ja harmaan lisäksi työssä oli vihreitä elementtejä, jotka tuntuivat erikoisesti pakenevan. Ensi silmäyksellä vaikutti että vihreää olisi eri valööreinä mutta kun katsoi tarkemmin, se tuntui kuitenkin olevan aina sitä samaa.

No comments: